Fritstående stilladsløsning skåner bevaringsværdig ejendom

Arkitekt og hovedentreprenør hylder fleksibel og skånsom overdækning af historisk ejendom. Anvendelse af kraftige jordskruer og flytbar tagoverdækning på hjul. Det gør forskellen.

Fritstående stilladsløsning skåner bevaringsværdig ejendom 1
Fritstående stilladsløsning skåner bevaringsværdig ejendom 2
 
Skærpede krav til stillads og hensyn

Oftest kræver det ekstra forsigtighed og et professionelt hensyn, når bevaringsværdige ejendomme skal restaureres.

Det skærper kravene til planlægningen, stilladsløsningen og kvaliteten af håndværket.

Bruno Viuf Larsen er restaureringsarkitekt og partner i Arkitektfirmaet Vilhelmsen, Marxen og Bech-Jensen A/S.

Fritstående stilladsløsning skåner bevaringsværdig ejendom 3

Om kravene til stilladsløsningen forklarer han: ”Vi taler om nogle historisk vigtige bygningsværker, der både kan være skrøbelige i konstruktionen og særligt udsatte i forhold til regn og andet vejrlig under restaureringsarbejdet”.

”Derfor er det vigtigt for os og bygherre, at stilladset beskytter mod vejrlig og løsningen respekterer hensynet til ejendommens særlige beskaffenhed og tidsplan. Samtidig skal stilladsmontørerne være særligt nænsomme, når de sætter stilladserne op og tager dem ned igen”, uddyber Bruno Viuf Larsen 

 
Som telt med pløkker og barduner

Et konkret eksempel er frygten for, at gøre indvendig skade på skrøbelig stuk og udsmykning, når gammelt tag skal udskiftes og facaden skal restaureres på historisk ejendom.

Jørgen Nielsen rådgivende ingeniører A/S har stor erfaring med totaloverdækning af skrøbelige fredede bygninger og med de store udfordringer og risici, der er når stilladser skal forankres til en bygning.

”Vi har derfor, i en indledende fase, haft et konstruktivt samarbejde med Layher og DSS hen imod at stilladset ikke må påvirke bygningen”, kommenterer bygningsingeniør, Jesper Asserbo.

Valget faldt på en fritstående stilladsløsning, der ikke fastgøres på selve bygningen. Den fastgøres til jorden med store jordskruer – lidt som et stort telt med kraftige pløkker og barduner.

Fritstående stilladsløsning skåner bevaringsværdig ejendom 4

Det betyder, at en eventuel vindbelastning på overdækningen ikke vrider i ejendommens konstruktion. Med risiko for, at ejendommens indvendige stuk og udsmykning beskadiges.

Samtidig er overdækningen flytbar på hjul, rummelig og afskærmer byggepladsen fra regn, slud, sne og hagl mens tagudskiftningen og restaureringsarbejdet på facaderne er i gang.

Overdækningsløsning reducerer fire byggeetaper til to

Oprindeligt blev opgaven på den bevaringsværdige ejendom udbudt i fire byggeetaper.

Men valget af flytbar tagoverdækning på hjul har gjort det muligt, at reducere omkostninger og gennemføre projektet i blot to etaper med mindre risiko i tidsplanen.

 

Fritstående stilladsløsning skåner bevaringsværdig ejendom 5

 

”Med løsningen kan vi starte arbejdet i den anden ende af bygningen end oprindeligt planlagt. Her er der mest – og samtidig mest kritisk arbejde i forhold til vejrlig og tidsplan”, fortæller projektleder, Michael Nygaard, fra hovedentreprenør Kopp Sorø.

 

Forsigtig og hensynsfuld service i top

Både arkitekt og hovedentreprenør hylder stilladsløsningen fra Dansk Stillads Service og roser især de vellidte stilladsmontørers forsigtige og hensynsfulde service til skyerne.

Både Bruno Viuf Larsen og Michael Nygaard føler sig meget trygge ved samarbejdet og kommenterer: ”Det er tydeligt, at stilladsarbejderne er bevidste om projektets beskaffenhed og har erfaring med denne type opgave.”

Fritstående stilladsløsning skåner bevaringsværdig ejendom 6

Derudover fremhæver de begge vigtigheden af, at ”alting altid står snorlige” og der bliver gjort noget ud af byggepladsens udseende.

Eksempelvis peger de også på den mere æstetiske tyveriafskærmning af byggepladsen: ”Gitterafskærmningen er lidt noget andet end de typiske finérafskærmninger, der ofte kan se lidt rodede ud ved ellers flotte og bevaringsværdige ejendomme”, afslutter Bruno Viuf Larsen. 

Andre historier

Tilfredse kunder vil anbefale Dansk Stillads Service til andre

Tilfredse kunder vil anbefale Dansk Stillads Service til andre

Dansk Stillads Service er en kundeorienteret servicevirksomhed. Og det bedste omdømme i stilladsbranchen er vores strategi. Derfor finder vi det naturligt, at undersøge og dele, hvordan kunderne reelt oplever vores services på stilladsopgaver i byggebranchen og i...

Følg med på LinkedIn

Få indsigt i stilladsbranchen og lær os bedre kende på LinkedIn. Vi deler løbende små ekspertråd, nyheder og inspirerende eksempler på stilladsopgaver i samarbejde med Dansk Stillads Service.
Fritstående stilladsløsning skåner bevaringsværdig ejendom 7

Ordentligt samarbejde betaler sig

Få tilsendt informative historier om bygge- og vedligeholdelsesprojekter med ordentligt samarbejde og optimale stilladsløsninger. Det betaler sig.


    Vi passer godt på dine personlige data og overholder EU’s regler for persondatabeskyttelse. Derfor skal du give samtykke til, at Dansk Stillads Service må håndtere dine data.

    Se eventuelt vores information om persondatabeskyttelse samt cookie- og privatlivspolitik i ordentligt samarbejde med vores omgivelser.

    Ring op